DRUŠTVENE (KORONA) ZGODBE

Zgodbe in fotografije pošiljajte na pzdu-dolenjske@t-2.net

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci spletne strani. Spodaj za zadnjim prispevkom na strani je rubrika DODAJ ODGOVOR – KOMENTAR kamor lahko napišete svoje mnenje na prispevke naših članic in članov. Pohvalite, ocenite, komentirajte … veseli bomo vašega odziva.


(klik) RAZPIS PZDU ZA VAŠO KULTURNO STVARITEV V “LETU KORONAVIRUSA” 2020/2021


DU Podgorje Stopiče, 15. 1. 2021

Naši upokojenci so kar dobro izkoristili korona čas. Nastalo je veliko lepih izdelkov. To je le delček.

fotografije

Silvester Kulovec, DU Uršna sela, 14. 1. 2021

fotografije

Zdravko Červ, DU Novo mesto 14. 1. 2021

Zgodbe iz osame

fotografije

Milena Iskra, DU Prečna, 13. 1. 2021

Pohod po Trški gori

fotografije

Albina Sonja Štravs, DU Semič, 12. 1. 2021

Korona resnica

Virus korona
povsod preži,
je dolga kolona
tudi tam, kjer ga ni.

Človek človeka se boji,
distanco merimo si vsi.
Smeh na licih je umrl,
ogroža ga neznani črv.

Največji naši sreči
zakrili smo obraz,
plamen v očeh
skalil je njihov JAZ.

Morda čez mnogo let
koronaresnica bo prišla na dan,
ko že svet
uničen bo, razklan.

Albina Sonja Štraus


Franc Nadu, DU Šmarjeta, 12. 1. 2021

DRUŠTVO UPOKOJENCEV ŠMARJETA V »CORONA« LETU

Ko smo ob koncu leta 2019 delali načrte za naslednje leto, si niti v sanjah nismo predstavljali kaj nam bo leto 2020 prineslo. V začetku leta so se sicer pojavile prve informacije o zločestem virusu, ki hromi življenje tam nekje daleč na vzhodu, vendar nas to takrat ni skrbelo. V leto 2020 smo zakorakali z optimizmom in smelimi načrti. Že kmalu pa nas je kot strela z jasnega doletela novica, da nam je virus vse bližji in že v nekaj tednih smo ga imeli tudi v Sloveniji. Vse kar nam je v prvih dveh mesecih uspelo zorganizirati je bilo nekaj pohodov, tako društvenih kot tudi meddrušvenih in pa letni občni zbor. Potem pa je sledila popolna zapora javnega življenja. Druženja ni bilo več, v skrbi za zdravje smo ostajali doma in skrbno upoštevali vsa navodila in priporočila pristojnih organov. Proti koncu pomladi pa je vendarle prišlo do izboljšanja epidemiološke situacije in spet so bile dovoljenje nekatere aktivnosti. Odpravili smo se lahko na društvene pohode, ki smo jih organizirali v manjših skupinah, spet smo se lahko družili na treningih pikada in streljanja z zračno puško. Odpadla pa so vsa meddruštvena športna tekmovanja, meddruštveni pohodi, izleti, srečanja upokojencev in ostala druženja. Če smo po prvem valu epidemije še upali, da bomo zamujeno nadoknadili v drugi polovici leta, pa je bilo to naše pričakovanje zmotno. S prihodom jeseni se je situacija spet poslabšala in spet je sledila prepoved druženja. V predbožičnem času nam je vendarle uspela obdaritev naših članov, ki so starejši od 80 let. Prejeli so darilno vrečko z nekaj dobrotami in praktičnimi dobrinami. Vsi naši člani pa so prejeli božično novoletne voščilnice, ki sta jih izdelali naši članici Anica in Tončka. Sicer pa tudi med letom izdelujeta rojstnodnevne čestitke, ki jih prejmejo vsi naši člani. Glede na razmere v katerih se trenutno nahajamo, bo virus med nami še kar nekaj časa. Situacija seveda ni prijetna, pogrešamo druženje, pogovore, skupne pohode, skratka vse kar nam je zdaj prepovedano. Vendar pa bodimo optimisti, čas hitro mineva in kmalu bo spet vse tako kot je bilo. Do takrat pa seveda, če to zmorete se sami odpravite na krajši ali daljši sprehod v naravo. Čeprav so dnevi kratki in turobni, pa se tu in tam vendarle pokaže sonček, ki nas vabi ven iz naših domov in nam pomaga razbiti to zimsko monotonost. Seveda pa ne pozabite na svoje zdravje in zdravje drugih in upoštevajte navodila, ki nam jih dajejo pristojni organi, da bomo s skupnimi močmi čimprej premagali ta nevšečni virus.

Predsednik DU Šmarjeta: Franc Nadu


Elica Pavlič, DU Dolenjske Toplice, 11. 1. 2021

Hodim, ker sem … utrinki iz časa korone

fotografije

Marija Turk, DU Loški Potok, 10. 1. 2021

ZIMSKA PRAVLJICA

Zima je čas, ko si vsi zaželimo, da nam z neba padejo snežinke in naravo odenejo v belo odejo. Po novem letu smo le dočakali, da je našo vas Retje obiskala zima in nam nasula snega. Tako se bo narava odpočila, odpočiti se moramo tudi mi in si napolniti telo in duha.
Vas Retje je največje vas v občini Loški Potok. Vas pa je lepa in zanimiva v vseh letnih časih. Pošiljam vam na ogled nekaj fotografi, da si ogledate to našo zimsko pravljico.
-pogled na vas Retje je avtor fotografije Brane Kordiš
-pogled na zasnežen tabor je avtor fotografije Lidija Knavs
-ostale fotografije avtor Marija Turk

fotografije

Marjan Križ, DU Draga Podpreska, 10. 1. 2021


Slavko Pavlakovič, DU Semič, 6. 1. 2021

Pesem je nastala v času korona virusa.

Slavko Pavlakovič

(klik) pesem DUS 


Marica Jaušovec, DU Vinica, 4. 1. 2021

Leto korone

Korona leto pozabimo,
mu v spomin za davno
le trenutke lepe dovolimo,
ker bilo je pretežavno.

Oskrunilo nam je veselje,
pustilo v duši je nemir,
neuresničene prijateljev želje
so ostale popisan le papir.

Leto novo – nepopisan list,
v neskončnosti pa želje:
naj svet ostal bi zdrav in čist.

Lepa so jutra v Beli krajini

več fotografij

Irena Mali, DU Semič. 3. 1. 2021

OPTIMISTIČNO GLEDAMO V BOLJŠO PRIHODNOST

Preživeli smo leto, ki si ga niti v sanjah nismo zamisli, vendar smo kljub težavam z virusom, z dobro voljo in potrpežljivostjo upali na boljši jutri. Vseh zastavljenih ciljev, ki smo si jih zadali, nismo izpolnili, pa nič zato. Prihaja novo obdobje, v katerem se bomo potrudili za naše člane, sledili njihovim interesom, željam in potrebam. Vodilni člani pripravljamo program aktivnosti, zloženko in finančni načrt za prihodnje leto.

Organizirali bomo srečanja, kulturne dogodke, športne prireditve, v želji, popestriti in polepšati jesen življenja. Starejše občane, ki se dogodkov ne morejo udeležiti, bomo obiskali na domu in jim krajšali čas.
Zaživele bodo tudi izobraževalne in ustvarjalne delavnice, saj vsi komaj čakamo, da se spet vidimo in družimo. Šahisti se bodo srečevali predvsem zaradi veselja do igre, družabnosti, tkanja socialnih kontaktov, in kvalitetnega preživljanja prostega časa. Kolesarji se bodo družili vsak torek, na njihovih kolesarskih poteh in občudovali belokranjsko naravo. Tudi pohodniki bodo načrtovali srečanja in hojo po bližnji okolici. Za vse tiste, ki radi potujejo z avtobusom, bomo organizirali ekskurzijo, da na poučen način spoznajo lepo Slovenijo, pa še družba bo prijetna. Spet bo zadonelo petje pevskega zbora in literati bodo predstavili svoja kulturna, umetniška dela.
Na začetku leta 2021 se zahvaljujem vsem vodilnim članom našega društva, prostovoljcem, vodjem sekcij in komisij, ki so v preteklem letu, kakorkoli, s svojim delom in aktivnostjo, pripomogli k uspešnemu delu društva.
Vsa predvidena druženja, kulturni in športni dogodki, izobraževanja in ostale vsebine, bodo zapisane v zloženki za leto 2021. Objavili jo bomo tudi na spletni strani društva.
Naj vas sreča in zdravje spremljata v prihajajočem letu in ne pozabite, da nobena stvar ne traja večno.
Semič, 3. januar 2021 predsednica DU Semič, Irena Mali(klik) VAŠE KORONA ZGODBE V LETU 20201 misel o “DRUŠTVENE (KORONA) ZGODBE”

  1. Pozdravljene članice in člani naše pokrajine. V času ko so naše aktivnosti omejene praktično na osebno raven je še kako pomembno ostati aktiven na vseh ravneh. Zato se trudimo, da bi vas, tudi po tej poti spodbudili k nadaljnjemu ustvarjanju, krepitvi zdravja idr. Zahvaljujem se vsem, ki ste do sedaj prispevali svoje stvaritve.
    Tudi na ostalih straneh se trudim, da bi bilo kar največ obvestil objavljenih takoj, saj v teh časih samo hitra informacija šteje. Brez vašega sodelovanja seveda ne gre, zato pričakujem vaše prispevke. Hvala!

    Ostanimo odgovorni, ostanimo zdravi!

    Dušan Kraševec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja