DRUŠTVENE (KORONA) ZGODBE

Na tej strani objavljamo vse kar se vam dogaja v času korone.

Zgodbe in fotografije pošiljajte na pzdu-dolenjske@t-2.net

Spoštovane obiskovalke in obiskovalci spletne strani. Spodaj za zadnjim prispevkom na strani je rubrika DODAJ ODGOVOR – KOMENTAR kamor lahko napišete svoje mnenje na prispevke naših članic in članov. Pohvalite, ocenite, komentirajte … veseli bomo vašega odziva.(klik) RAZPIS PZDU ZA VAŠO KULTURNO STVARITEV V “LETU KORONAVIRUSA” 2020/2021


DU Semič, 3. 6. 2021

Pohod po Krajinskem parku Lahinja

V četrtek, 3. 6. je upokojensko društvo iz Semiča organiziralo pohod po Krajinskem parku Lahinja. Vodila ga je članica našega društva, univ. dipl. biologinja Mira Ivanovič. S svojo strokovnostjo, zanimivim in vedrim pristopom nas je pritegnila in animirala. Spoznali smo zanimivosti parka in se naužili njegovih lepot. Sedaj nanj gledamo z drugačnimi očmi in bogatejšim znanjem. Štartali smo v Velikem Nerajcu, se ustavili na info. točki, se napotili proti Nerajskim lugom, mimo Mlake in Peska, čez Belčji vrh do izvira Lahinje ter nazaj proti Velikemu Nerajcu. Krožna pot nas je povezala, spoznali smo se med seboj in si obljubili, da se na naslednjem pohodu ponovno snidemo.

predsednica DU Semič, Irena Mali


Sonja Štravs, DU Semič, 28. 5. 2021

POTEP

Na svetovni dan čebelic je še sonček, po več dnevnem deževju pokazal vesel obraz in na zemljo poslal svoje zlate slapove. Raznežil je cvetlice, da so travnike okrasile s čudovitim barvastim prtom.
Kakor čebele sva se tudi midva razveselila sončnega dneva in podala sva se na izlet po cvetočih poljanah.
V krošnjah dreves so imele ptice pevski festival in s svojim ubranim petjem uprizorile čudovit koncert. Kaj je lepšega kot sončen dan, pisana narava, mir in ptičje petje!
V domačem okolju je zelo lepo, samo treba je odpreti oči in znati uživati v majhnih stvareh.
Jagoda na potepuški tortici pa je bila najina super malica. Mizo sva si napolnila z domačimi dobrotami. Nisva pogrešala gostinske postrežbe, v katero na smeva, ker nisva še zbolela za to«moderno« kugo.

Cepi se, cepi se!
Pri nas doma imamo tudi svojega cepilca. Dr. Cepilc cepi kar doma na vrtu. Njegovi pacienti imajo veliko stranskih učinkov. Ko prideta jesen in zima, jih pobere pandemija.
Tako malo za hec, ker je letošnji maj in še cepilno leto že čisto dolgočasno.

vse fotografije

DU Loški Potok, 16. 5. 2021

Razstava rož

Mesec je na okoli in v vitrini Pošte na Hribu smo članice Društva upokojencev Loški Potok  zamenjale razstavo rokodelskih izdelkov narejenih v korona času. Tema tokratne razstave so rože – Rože ne skrbi kakšna je, kajti vedno je dovolj lepa, da jo nekdo opazi. Res je tako. Naj bo lesena, glinena, papirnata ali »taprava«, rože nas vedno in povsod spremljajo. Rože nas s svojimi barvami, oblikami in vonjavami navdušujejo že od nekdaj. Uporabljamo jih za krašenje domov, ulic ter svetišč, jih podarjamo bližnjim in se seveda z njimi poslavljamo tudi od mrtvih. Znano je, da se je cvetje že v zgodovini uporabljalo kot simbol za vsak del življenja, od začetka rojstva pa do smrti.

Vabimo vse obiskovalce naše občine Loški Potok, vse občane in naše člane, da si ob prihodu na Hrib ogledajo tudi vitrino Pošte, kjer se nahaja naša razstava.

Pripravila: Tanja Lavrič, tajnica

Foto: Marija Turk, predsednica

vse fotografije

Pepca Žagar, DU Mokronog Trebelno, 12. 5. 2021

(klik) Intervju z rokodelko Pepco Žagar


DU Sodražica, 11. 5. 2021

Utrinki iz rokodelske delavnice, ki poteka v sodelovanju z občino in delavsko univerzo Kočevje.

predsednica Milka Gornik

vse fotografije

Irena Mali, DU Semič, 9. 5. 2021

(klik) Pesmi Irene Mali


DU Semič, ustvarjalne delavnice 2021

Krožek ročnih del 
(5. 5. 2021) Spretne roke upokojenk iz Semiča so se v sodelovanju s Hišo Sadežev družbe Metlika, ob prijetni družbi, klepetu in smehu ustvarjalno spopadle z oblikovanjem čestitk za okrogle obletnice starostnikov DU Semič.
Vsako sredo zaživijo ročna dela. Tokrat ( 12. 5. 2021) smo z Anico Jesih in s sodelovanjem Hiše Sadežev družbe Metlika izdelovali ptičke iz volne.

vse fotografije


Irena Mali, DU Semič, 4. 5. 2021

Akrostih je pesniška figura, ki ima večinoma vlogo posvetila. Prve črke vsakega verza (vrstice), prebrane navzdol, tvorijo novo besedo, ki predstavlja ime osebe ali česa drugega. Tokrat posvečam akrostih koroni. Navdih sem dobila, ko sem se z njo resnično srečala.

MOJA KRONA

Korona se je vame zaljubila.

Ob polni luni se obme prislonila.

Radostno poljube z mano je delila.

Oba prevzela nebesna je belina,

Naslada njena, moja bolečina.

A zadala smrt mi strastna je vročina.


Marija Severinski, DU Semič, 3. 5. 2021ž

Marija Severinski ima za vas nekaj idej, kako okrasiti, zanimivo in nenavadno oblikovane, stekleničke in steklenice. Prav lepo vam bodo popestrile vaše stanovanje. Uporabite jih lahko tudi kot vazico za cvetlice.

Predsednica DU Semič, Irena Mali


Albina Sonja Štravs, DU Semič, 29. 4. 2021

Narobe svet – moderna pesmica

Osamljena igrala – pravljicaMarija Jaušovec, DU Vinica, 15. 4. 2021

V korona času je slovo od naših dragih še bolj boleče, kajti oditi morajo brez toplega stiska roke, ljubečega objema in poslovilnih besed svojcev. Žal.

Sicer  pa  moja pesmica opisuje slovo ( od dragih) bolj na splošno. Dotaknila se me je ob letošnji vrnitvi lastovk v sosedov hlev, tudi čustveno.

 

Mira Ivanovič, DU Semič, 15. 4. 2021

Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna preplete, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine. Iz polsti se izdelujejo čevlji, copati, oblačila, preproge, torbe, klobuki, igrače ter razni dekorativni izdelki. Predstavljamo vam nekaj izdelkov polstenja, izpod rok naše umetnice, ga. Mire Ivanovič iz DU Semič.

več fotografij

Marija Jaušovec, DU Vinica, 13. 4. 2021

V tem času korone (zaprtosti) je bil dobrodošel pohod na Kozice, prekrasno razgledno točko nad Starim trgom v Beli krajini. Od več težavnostnih poteh, smo izbrali srednjo (5urno) pot.
Pošiljam nekaj fotografij z razgledne točke, kjer se nam odpre celotna Poljanska dolina z našo lepotico Kolpo. Upam, da vas bodo navdušile.
Marija Jaušovec.

več fotografij

Irena Mali, DU Semič, 31. 3. 2021

(klik) “Korona” pesmi, Irena Mali


DU Loški Potok, 16. 3. 2021

V izložbenem oknu na naši pošti, smo zamenjale rokodelske izdelke. Tokrat so na ogled vezeni izdelki in izdelki v rišelje tehniki. Nekateri izdelki že prikazujejo velikonočne praznike in pomlad. Hvala  vsem pridnim rokodelkam, ki ohranjajo to dediščino.

Predsednica Marija Turk

vse fotografije


DU Loški Potok, 16. 3. 2021

 
Tudi ta torek (16. marca) nam je uspel krasen društveni pohod. Zbralo se nas je osem oseb, vse dobre volje. Startale smo iz Hriba, nadaljevale pohod skozi vas Retje do Malega loga, Žagarjev proti Betonovem, a smo prej zavile na desno do lepega vikenda. Tokrat smo imele tudi razkužilo, saj smo bile močno zagrete. Bile smo na  okrog 950 nadmorske višine. Razgled je segal do hrvaškega Risnjaka. Na modrem nebu smo opazovali male in malo večje oblake, ki so prihajali iz južne strani. Spremljali so nas tudi ptički, saj so postali zelo glasni. 
Naslednji torek gremo do Travne gore. Lepo vabljeni, pridružite se naši skupini. 
 
Foto in tekst: Marija Turk 
vse fotografije

DU Sodražica, 9. 3. 2021

Društvo upokojencev Sodražica ob praznovanju 8. marca vabi na ogled zunanje razstave z naslovom »Pomembne žene iz Občine Sodražica, ki so pustile opazno sled na najrazličnejših področjih življenja«; razstavljeni pa bodo tudi izdelki, ki so jih naredile spretne roke kvačkaric. Razstavo, ki je postavljena v panoramskem oknu Krekovega domu v Sodražici, si je mogoče ogledati do sobote, 13. marca.

vse fotografije


Milena Iskra, DU Prečna, 5. 3. 2021

Zadnja tekma petanke  v dvojicah v letu 2020 na državnem prvenstvu ZDPS LJUBLJANA 1. mesto.Marija Jaušovec, DU Vinica, 4. 3. 2021

(klik) pesem Pomladna


Jože Mozetič, DU Metlika, 23. 2. 2021

(klik) POVZETEK NAŠEGA DELA V LETUDU Draga, 8. 2. 2021

Posnetki iz virtualne razstave ob kulturnem prazniku 8. februarja v DU Draga. 

povezava do fotografij

DU Loški Potok, 6. 2. 2021

Dne 5. 2. 2021, smo v izložbo pošte na Hribu postavili razstavo – Rokodelski izdelki v korona času. Razstava prikazuje delček vsega, kar so naše članice naredile v tem “čudnem” času. 
Pozivamo še vse ostale, ki bi želele pokazati svoje izdelke, naj se obrnejo na predsednico Marijo, ki jih bo z veseljem dodala v izložbeno okno, katerega bomo še dopolnili z dodatnimi policami. Veseli bomo, če si boste razstavo ogledali, ko boste prišli na Hrib. Hvala vsem, ki ste nam in jih še boste posodile ročno narejene izdelke iz volne ali podobnega materiala. Tema rokodelskih izdelkov se bo vsak mesec zamenjala. Ko bodo razmere ugodne, bomo ustvarjale skupaj na rokodelskih delavnicah.
pripravila: tajnica Društva upokojencev Loški Potok, Tanja L.
foto: Marija T.
vse fotografije

DU Dolenjske Toplice, 4. 2. 2021

Z besedo iščemo in ustvarjamo lepoto, Milica Lukšič / Čokolada, Minka Pečaver Potočnik

Pesmi Marije Tomažin, Minke Pečaver Potočnik in Antona Aš

Minka na gradu Rajhenburg nad Brestanico

Marija Golob, DU Novo mesto – hiša sožitja, 3. 2. 2021

Že utečena beseda, “korona”, vsak dan isto, vendar mene ne moti. Vsedem se, zamislim, kvačko, prejo v roke, pa še shemo in tu že imam idejo  za nov izdelek. Tako si preganjam čas z ročnim delom, pa še kaka lepa in uporabna zadeva nastane, tako mi je nastal čudovit izdelek dežnika, ki je vreden pogleda…


DU Podgorje Stopiče, 3. 2. 2021

Nekaj o naših doživljanjih v letu 2020 v pesmi in v slikah o našem pustu hrustu in počitnicah v Delfinu. Jožica S.

(klik) pesem To posebno leto 2020


Marija Jaušovec, DU Vinica, 2. 2. 2021

Nekaj zimskih razglednic iz moje Preloke in bližnje okolice.

vse fotografije

Anton Kostrevc, 29. 1. 2021

Korona zgodbe


Milena Zore, DU Mokronog Trebelno, 29. 1. 2021

Izdelki iz korona časov.


Marjan Križ, DU Draga, 28. 1. 2021

Po CORONI

Milan Štraus, DU Semič, 26. 1. 2021

Milan Štraus je svoji ljubljeni ženi Sonji, kljub bolečini v rami in prstih, za rojstni dan naredil podstavek iz šibja za njeno cvetlico. Bravo Milan!

DU Semič, Irena Mali


DU Mokronog Trebelno, 23. 1. 2021

Pošiljam nekaj stvaritev udeleženk likovnega krožka v DU Mokronog Trebelno. Verjamem da so vredne objave in ustrezajo pogojem razpisa. Večina od teh je nastala v preteklem letu.

Naš krožek deluje še naprej, tako da imamo že lepo zbirko slik tudi iz 2021. Vodim ga že nekaj let in zagnanost udeleženk ne popusti.

 Ana Cajnko, prof.

fotografije

DU Semič, 20. 1. 2021

V času korona virusa pod spretnimi prsti Anice Novak nastajajo čudoviti klekljarski izdelki. Izpod prstov Anice Simonič nastajajo kvačkane rute in čudoviti šali.
Lep pozdrav s semiškega konca! Irena Mali, predsednica

fotografije

Brane Praznik, DU Veliki Gaber, 20. 1. 2021

(klik) video SLIKAR SE PREDSTAVI


DU Podgorje Stopiče, 15. 1. 2021

Naši upokojenci so kar dobro izkoristili korona čas. Nastalo je veliko lepih izdelkov. To je le delček.

fotografije

Silvester Kulovec, DU Uršna sela, 14. 1. 2021

fotografije

Zdravko Červ, DU Novo mesto 14. 1. 2021

Zgodbe iz osame

fotografije

Milena Iskra, DU Prečna, 13. 1. 2021

Pohod po Trški gori

fotografije

Albina Sonja Štravs, DU Semič, 12. 1. 2021

Korona resnica

Virus korona
povsod preži,
je dolga kolona
tudi tam, kjer ga ni.

Človek človeka se boji,
distanco merimo si vsi.
Smeh na licih je umrl,
ogroža ga neznani črv.

Največji naši sreči
zakrili smo obraz,
plamen v očeh
skalil je njihov JAZ.

Morda čez mnogo let
koronaresnica bo prišla na dan,
ko že svet
uničen bo, razklan.

Albina Sonja Štraus


Franc Nadu, DU Šmarjeta, 12. 1. 2021

DRUŠTVO UPOKOJENCEV ŠMARJETA V »CORONA« LETU

Ko smo ob koncu leta 2019 delali načrte za naslednje leto, si niti v sanjah nismo predstavljali kaj nam bo leto 2020 prineslo. V začetku leta so se sicer pojavile prve informacije o zločestem virusu, ki hromi življenje tam nekje daleč na vzhodu, vendar nas to takrat ni skrbelo. V leto 2020 smo zakorakali z optimizmom in smelimi načrti. Že kmalu pa nas je kot strela z jasnega doletela novica, da nam je virus vse bližji in že v nekaj tednih smo ga imeli tudi v Sloveniji. Vse kar nam je v prvih dveh mesecih uspelo zorganizirati je bilo nekaj pohodov, tako društvenih kot tudi meddrušvenih in pa letni občni zbor. Potem pa je sledila popolna zapora javnega življenja. Druženja ni bilo več, v skrbi za zdravje smo ostajali doma in skrbno upoštevali vsa navodila in priporočila pristojnih organov. Proti koncu pomladi pa je vendarle prišlo do izboljšanja epidemiološke situacije in spet so bile dovoljenje nekatere aktivnosti. Odpravili smo se lahko na društvene pohode, ki smo jih organizirali v manjših skupinah, spet smo se lahko družili na treningih pikada in streljanja z zračno puško. Odpadla pa so vsa meddruštvena športna tekmovanja, meddruštveni pohodi, izleti, srečanja upokojencev in ostala druženja. Če smo po prvem valu epidemije še upali, da bomo zamujeno nadoknadili v drugi polovici leta, pa je bilo to naše pričakovanje zmotno. S prihodom jeseni se je situacija spet poslabšala in spet je sledila prepoved druženja. V predbožičnem času nam je vendarle uspela obdaritev naših članov, ki so starejši od 80 let. Prejeli so darilno vrečko z nekaj dobrotami in praktičnimi dobrinami. Vsi naši člani pa so prejeli božično novoletne voščilnice, ki sta jih izdelali naši članici Anica in Tončka. Sicer pa tudi med letom izdelujeta rojstnodnevne čestitke, ki jih prejmejo vsi naši člani. Glede na razmere v katerih se trenutno nahajamo, bo virus med nami še kar nekaj časa. Situacija seveda ni prijetna, pogrešamo druženje, pogovore, skupne pohode, skratka vse kar nam je zdaj prepovedano. Vendar pa bodimo optimisti, čas hitro mineva in kmalu bo spet vse tako kot je bilo. Do takrat pa seveda, če to zmorete se sami odpravite na krajši ali daljši sprehod v naravo. Čeprav so dnevi kratki in turobni, pa se tu in tam vendarle pokaže sonček, ki nas vabi ven iz naših domov in nam pomaga razbiti to zimsko monotonost. Seveda pa ne pozabite na svoje zdravje in zdravje drugih in upoštevajte navodila, ki nam jih dajejo pristojni organi, da bomo s skupnimi močmi čimprej premagali ta nevšečni virus.

Predsednik DU Šmarjeta: Franc Nadu


Zbor članov več fotografij

Elica Pavlič, DU Dolenjske Toplice, 11. 1. 2021

Hodim, ker sem … utrinki iz časa korone

fotografije

Marija Turk, DU Loški Potok, 10. 1. 2021

ZIMSKA PRAVLJICA

Zima je čas, ko si vsi zaželimo, da nam z neba padejo snežinke in naravo odenejo v belo odejo. Po novem letu smo le dočakali, da je našo vas Retje obiskala zima in nam nasula snega. Tako se bo narava odpočila, odpočiti se moramo tudi mi in si napolniti telo in duha.
Vas Retje je največje vas v občini Loški Potok. Vas pa je lepa in zanimiva v vseh letnih časih. Pošiljam vam na ogled nekaj fotografi, da si ogledate to našo zimsko pravljico.
-pogled na vas Retje je avtor fotografije Brane Kordiš
-pogled na zasnežen tabor je avtor fotografije Lidija Knavs
-ostale fotografije avtor Marija Turk

fotografije

Marjan Križ, DU Draga, 10. 1. 2021


Slavko Pavlakovič, DU Semič, 6. 1. 2021

Pesem je nastala v času korona virusa.

Slavko Pavlakovič

(klik) pesem DUS 


Marica Jaušovec, DU Vinica, 4. 1. 2021

Leto korone

Korona leto pozabimo,
mu v spomin za davno
le trenutke lepe dovolimo,
ker bilo je pretežavno.

Oskrunilo nam je veselje,
pustilo v duši je nemir,
neuresničene prijateljev želje
so ostale popisan le papir.

Leto novo – nepopisan list,
v neskončnosti pa želje:
naj svet ostal bi zdrav in čist.

Lepa so jutra v Beli krajini

več fotografij

Irena Mali, DU Semič. 3. 1. 2021

OPTIMISTIČNO GLEDAMO V BOLJŠO PRIHODNOST

Preživeli smo leto, ki si ga niti v sanjah nismo zamisli, vendar smo kljub težavam z virusom, z dobro voljo in potrpežljivostjo upali na boljši jutri. Vseh zastavljenih ciljev, ki smo si jih zadali, nismo izpolnili, pa nič zato. Prihaja novo obdobje, v katerem se bomo potrudili za naše člane, sledili njihovim interesom, željam in potrebam. Vodilni člani pripravljamo program aktivnosti, zloženko in finančni načrt za prihodnje leto.

Organizirali bomo srečanja, kulturne dogodke, športne prireditve, v želji, popestriti in polepšati jesen življenja. Starejše občane, ki se dogodkov ne morejo udeležiti, bomo obiskali na domu in jim krajšali čas.
Zaživele bodo tudi izobraževalne in ustvarjalne delavnice, saj vsi komaj čakamo, da se spet vidimo in družimo. Šahisti se bodo srečevali predvsem zaradi veselja do igre, družabnosti, tkanja socialnih kontaktov, in kvalitetnega preživljanja prostega časa. Kolesarji se bodo družili vsak torek, na njihovih kolesarskih poteh in občudovali belokranjsko naravo. Tudi pohodniki bodo načrtovali srečanja in hojo po bližnji okolici. Za vse tiste, ki radi potujejo z avtobusom, bomo organizirali ekskurzijo, da na poučen način spoznajo lepo Slovenijo, pa še družba bo prijetna. Spet bo zadonelo petje pevskega zbora in literati bodo predstavili svoja kulturna, umetniška dela.
Na začetku leta 2021 se zahvaljujem vsem vodilnim članom našega društva, prostovoljcem, vodjem sekcij in komisij, ki so v preteklem letu, kakorkoli, s svojim delom in aktivnostjo, pripomogli k uspešnemu delu društva.
Vsa predvidena druženja, kulturni in športni dogodki, izobraževanja in ostale vsebine, bodo zapisane v zloženki za leto 2021. Objavili jo bomo tudi na spletni strani društva.
Naj vas sreča in zdravje spremljata v prihajajočem letu in ne pozabite, da nobena stvar ne traja večno.
Semič, 3. januar 2021 predsednica DU Semič, Irena Mali(klik) VAŠE KORONA ZGODBE V LETU 20202 misli o “DRUŠTVENE (KORONA) ZGODBE”

  1. Super,prav lepo -zanimivi komentarji in slike,vidi se da nasi clani nekaj ustvarjajo in delajo,v teh koronskih casih.
    MILENA Iskra DU Precna.

  2. Pozdravljene članice in člani naše pokrajine. V času ko so naše aktivnosti omejene praktično na osebno raven je še kako pomembno ostati aktiven na vseh ravneh. Zato se trudimo, da bi vas, tudi po tej poti spodbudili k nadaljnjemu ustvarjanju, krepitvi zdravja idr. Zahvaljujem se vsem, ki ste do sedaj prispevali svoje stvaritve.
    Tudi na ostalih straneh se trudim, da bi bilo kar največ obvestil objavljenih takoj, saj v teh časih samo hitra informacija šteje. Brez vašega sodelovanja seveda ne gre, zato pričakujem vaše prispevke. Hvala!

    Ostanimo odgovorni, ostanimo zdravi!

    Dušan Kraševec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja