KULTURA


Vodja kulture na PZDU: Karol Zagorc, 041 683 755, karol.zagorc@gmail.com


Več najdete pod ZGODOVINA OBJAV Kultura


Srečanje literatov PZDU bo v četrtek, 9. 3. 2023 ob 17. uri v Kulturnem domu v Mokronogu.


VIRTUALNE RAZSTAVE ZDUS


Likovna kolonija Mirna Peč 2021


 VIDEO – DU in OŠ Veliki gaber – Prireditev Poet tvoj nov Slovencem venec vije, 5. 2. 2021


Natečaj ZDUS KTK za fotografijo Z ročnimi deli si krajšamo čas

Zaključili smo prvi letošnji foto natečaj Komisije za tehnično kulturo na temo »Z ročnimi deli si krajšamo čas.« Odziv je bil odličen, saj je sodelovalo 19 avtorjev z 52 fotografijami, ki so prikazale rokodelske aktivnosti različnih okolij. Uigrana žirija v sestavi Nevenka Vidmar (DU Ajdovščina), Vili Šetar (DU Razvanje) in predsednik Vlado Kraljič (DU Kranj) je na Zoom ocenjevanju izbrala 19 fotografij za razstavo, ki bo na ogled na ZDUS in katere namen je prikaz ohranjanja etnografske in kulturne dediščine. Med izbranimi predstavljamo 3 najboljše fotografije: Ivana Škvarče in Alenke N. Bizjak iz DU Ajdovščina ter Milana Jazbeca iz DU Vir. Čestitamo vsem sodelujočim! ZDUS TK

16. 2- 2021, Facebook


 
NATEČAJ ZDUS ZA IZVIRNO KULTURNO STVARITEV V »KORONA LETU« 2020
 
NAGRAJENCI

27. 1. 2021 – Facebook

Kategorija likovna dela

Nagrajenke so: Nevenka Križ iz DU Kočevje in Emica Puhek ter Majda Soko iz DU Razvanje. Komisija je ocenila, da so med prispelimi likovnimi deli, ravno te tri slike z likovnim doživljajem preusmerjen pričale o poteh po iskanju miru v naravi v težkih časih. S tem smo dosli do objave na temo natečaj in čestitamo vsem nagrajencem v vsem sounce. Do prihodnjega natečaja pa vse lepo hvaljene. Komisija za kulturo ZDUS

Čestitke Nevenka 

PZDU DBk – predsednik Dušan Kraševec

 
22. 1. 2021 – Facebook
 
Kategorija likovno-literarna dela.
 
Nagrajenke so: Antonija Jereb in Marija Starič iz DU Štepanjsko naselje in Duška Račnik iz Slovenj Gradca.
 
12. 1. 2021 (klik) Facebook
 
Komisija za kulturo ZDUS je imela decembra težko delo, pa vendarle: znani so nagrajenci ZDUS za naj kulturno stvaritev v korona letu 2020 v kategoriji literarna dela – pesmi.
 
Ludvik Škaper iz DU Murska Sobota, Irena Šrajner prav tako DU Murska Sobota in Biserka Stergar iz DU Malečnik, so s svojimi učinkovito izraženimi mislimi in občutji napisali iskrene izpovedi o času v katerem smo se znašli.
Čestitamo nagrajencem za dela Maska, Korona dirka in Haikuji iz karantene, ki jih objavljamo. Kmalu sledijo še objave drugih nagrajencev.


2020


FOTOGRAFSKI NATEČAJ »BEREMO SKUPAJ«
 
Znani so nagrajenci foto natečaja ZDUS

 
Beremo skupaj, ki so:
Alenka Bizjak – Zgled, Ajdovščina,
Bogdan Krapež – Branje, Dobravlje,
Bojan Šinko – Branje, Mislinja,
Boža Ojsteršek – Osmi poslušalec, Senovo,
Ivan Škvarča – Primorski škljoc, Ajdovščina
Čestitamo za odlično opravljeno delo! Komisija v sestavi Vladimir Kraljič (DU Kranj), Viljem Šetar (DU Razvanje) in Nevenka Vidmar (DU Ajdovščina) se je odlično odrezala v virtualnem ocenjevanju, pregledala triinštirideset prispelih fotografij in izbrala navedene, ki so po kriterijih najbolje odražali poglede na bralno kulturo. S tem smo zaključili poklon Nacionalnem mesecu skupnega branja. #TVU2020 #nmsb2020

ZDUS Zveza društev upokojencev Slovenije Facebook

Komisija za kulturo ZDUS je izbrala nastopajoče skupine za 12. Večer pesmi in plesa, ki se bo odvil v torek, 19. 5. na Dnevi medgeneracijskega sožitja 2020. Nastopili bodo folklorne skupine, pevci ljudskih pesmi, godci ljudskih viž in medgeneracijske skupine iz DU Bočna, Dolsko, Kungota, Komenda, Kostanjevica na Krki, Limbuš-Pekre, Postojna, Turnišče, Velenje, Velika Pirešice-Galicija, Veliki Gaber in Tišina.

Urice proze in poezije – srečanje literatov na Dnevih medgeneracijskega sožitja

Ustvarjamo svoboden prostor za medkulturno in medgeneracijsko literarno izmenjavo, izpostavljamo pomen ohranjanja jezikovne kulture in širjenja slovenske besede.
Dogodek je namenjen povezovanju in negovanju literarnega ustvarjanja vseh generacij.

PRIJAVA V CELOTI


SPLETNA STRAN ZDUS – KULTURA


Loading