DRUŠTVENE ZGODBE

Na tej strani objavljamo novice iz naših društev. Zgodbe in fotografije pošiljajte na dusan.krasevec@siol.net.


DU Otočec, 23. 5. 2022

Meddruštveno srečanje upokojencev treh občin na Vinjem vrhu

V sredo, 11. maja, so se na Velikem Vinjem vrhu tradicionalno srečali upokojenci iz treh občin: škocjanske, šmarješke in novomeške. Člani DU Škocjan, DU Šmarjete in DU Otočec so se zbrali v svojem kraju in se napotili peš na Vinji vrh. Manjkalo ni niti upokojencev iz raškega društva, katere so povabili Škocjančani. Pohodniki so prehodili precej kilometrov. Na vrhu Vinjega vrha, visokem 392 metrov, se je pri cerkvi sv. Jožefa zbralo dvesto petdeset pohodnikov. Pozdravili so jih predsedniki posameznih društev, Marjan Hribar, župan Šmarjeških Toplic, Andrej Golčnik, župnik župnije Šmarjeta, in Dušan Kraševec, predsednik Pokrajinske zveze DU Dolenjske in Bele krajine. Vsem so zaželeli lep dan, poln druženja, pogovorov in prijateljstva. Slednji jih je povabil tudi na 18. srečanje upokojencev PZDU Dolenjske in Bele krajine, ki bo v soboto, 18. junija, v sklopu prireditve Trebanjski koš na prireditvenem prostoru v Trebnjem. Z majem v Kočevju začenjajo tudi s pohodi Spoznajmo Dolenjsko, v projektu sodeluje 18 društev. 

Pri cerkvi je potekalo družabno srečanje. Organizatorji so poskrbeli za dobro malico in pijačo. Manjkala ni niti harmonika, saj so bili prisotni kar trije harmonikarji in kitarist. Nekateri so zaplesali, pa tudi zapeli. Bilo je prijetno druženje v lepem sončnem dnevu. Pohodniki so opazovali naravo, veliko cvetja in zelenja, nekateri pa so opazili tudi že drevo zgodnjih rdečih češenj.

Besedilo in fotografije: Helena Murgelj

album fotografij


DU Mokronog Trebelno, 22. 5. 2022

D: Portret tedna – Milica Korošec


DU Semič, 13. 5. 2022

Pomladanske delavnice ročnih del v DU Semič

Vsak torek ob 19. uri se naše upokojenke, ki rade ustvarjajo in se družijo, zberejo v prostoru društva in s spretnimi rokami ustvarjajo neverjetno lepe izdelke, ki jih nato odnesejo domov, ali pa z njimi popestrijo razstave, ki jih organizirajo društva. V torek, 17. 5. ob 19. uri pripravljamo delavnico pletenja košer. Vodil jo bo Stanislav Pavlakovič. Vabimo vas, da se vključite v Delavnico ročnih del in nas pokličete na tel. 031 396 302.

več fotografij

DU Semič, 22. 4. 2022

Boleča praznina, Irena Mali

Češnja cveti, Albina Sonja Štravs

več fotografij

DU Loški Potok, 3. 4. 2022

 
OBČNI ZBOR Društva upokojencev Loški Potok
 
V nedeljo, 3.4.2022, smo imeli v našem društvu zbor članov društva. Zbora se je udeležilo 85 članov ter gostov. Na povabilo so se odzvali predsedniki iz DU Draga, DU Ribnica in DU Sodražica, ter predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine, Dušan Kraševec.
 
Občni zbor je vodila Branka Mohar. Na občnem zboru smo poročali o minulem delu in o vsem pomembnem, kar se je v letu 2021 dogajalo, kaj načrtujemo v letu 2022 ter v kakšni kondiciji je društvo na finančnem področju.
 
Predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine Dušan Kraševec je Mariji Slavec podelil Priznanje ZDUS za dolgoletno aktivno in ustvarjalno delo v društvu in PZDU-ju. Prav tako je našemu društvu podelil plaketo ZDUS ob jubilejnem dogodku – 70 letnici od ustanovitve društva.
 
Za kulturni program so poskrbeli Fani Debeljak in Marija Slavec s skečem, Fani tudi s svojimi avtorskima pesmima seveda je poskrbela tudi za humorno noto. Na harmoniko je zaigral France Levstik – Belčev, zapela pa sta Franc Levstik in Marija Debeljak. Stanko Modic je poskrbel za ozvočenje, da smo se dobro slišali. Milena Turk in Meta Buček sta poskrbeli za vso namizno dekoracijo. Meta je postavila tudi rokodelsko razstavo izdelkov, ki smo jih naredili na delavnicah, izdelkov Milene Turk, Marije Anzeljc in Marije Debeljak. Mlajše upokojenke so razdelile hrano vsem prisotnim na občnem zboru. Željko in Rajko pa sta pripravila prostor za občni zbor.
Najlepša hvala vsem, ki ste pomagali in poskrbeli, da smo lahko uspešno izpeljali občni zbor. Še posebno pa hvala naši predsednici, ki drži vse niti v roki in, ki res odlično vodi naše društvo.
 
Napisala in foto: Tanja Lavrič, tajnica društva, nekaj fotografij sem “ukradla” tudi predsedniku PZDU Dol. in Bele Krajine Dušanu Kraševcu
 
več fotografij

DU Novo mesto, 13. 3. 2022

NAJ NAM BO TOPLO

Tudi leta 2021 decembra je ZDUS in KTK izvedel razpis na temo NAJ NAM BO TOPLO. Namen tega je da vsaka izbrana rokodelka naredi izdelek, s katerim polepša trenutek sokrajanu  ali starejšim v domu, v tem času socialne izolacije, ki se je že kar težko prenaša.

Komisija za tehnično kulturo pri ZDUS je v ta namen zagotovila 1 štreno 100 %  volne ( 200 g) v različnih barvah, seveda, izdelki naj bibili kvačkani ali pleteni, morajo pa biti uporabni. Tako sem tudi jaz prejela volno čudovite zelene barve in spletla copate in kapo, na vsak izdelek pa obesila obešanko ZDUS-a. 

Ideja je padla, da se to podari naši zaslužni dolgoletni članici, slikarki Mariji Prah, ki bo drugo leto doplolnila 90 let. Rojna je bila v Idriji in še vedno rada obiskuje rojstni kraj.Je še vedno aktivna, kljub letom še vedno rada prime za čopič in naslika kako lepo naravo. Zdravje ji kar  dobro služi in se kar dobro počuti, kljub temu mora včasih obiskati zdravnika. Slika že od otroških let.Bila je tudi mentorica slikarske skupine v DU Novo mesto preko deset let. Nad  darilomje bila preenečena in se lpo zahvaljuje ZDUSU, KTK in mojstrici izdelave Mariji Golob.

Besedilo in foto: MARIJA GOLOB


DU Loški Potok, 10. 3. 2022

NAŠA JUBILANTA

V društvu upokojencev Loški Potok sta februarja praznovala dva  člana 90. rojstni dan. JANEZ KNAVS je praznoval 16. 2. 2022. JOŽE ANZELJC pa letos sploh nima rojstnega dne, tako pravi – pa ga že 14 dni praznujem. Je smoljenček, rojen 29. 2. 1932. leta.

JANEZ KNAVS je član društva od leta 1996. Ima lepe spomine na organizirane izlete in zabavna druženja. Z ženo živita na Hribu, pomagajo ima otroci, ki pridejo večkrat na obisk iz Nemčije. Tudi Janez je trideset let delal v Nemčiji. Delal je v tovarni, kjer so polnili mineralno vodo v Bad Liebdnzell.Opravljal je različna dela. S starostjo ima tudi nekaj zdravstvenih težav, ki jih s pozitivnim razmišljanjem premaguje. 

JOŽE ANZELJC pa ima za svoja leta ogromen zaklad spominov na otroštvo, mladost, družino, službo, kmetijo, da bi kaj hitro napisali roman. Povedal nama je, da se je leta 1932 rodilo v Loškem Potoku kar 75 otrok. Danes se jih za primerjavo 15-20. Jože je nama s Tanjo Lavrič ta seznam tudi pokazal.Povedal je tudi njegovo razlago, zakaj se je rodilo toliko otrok. Pravi, ni bilo elektrike, dolge zime, ozke postelje in so se stiskali njihovi starši.Vojsko sta oba slavljenca služila v Osijeku, kot graničarja.Delal je nekaj let kot furman  v gozdu, nato 30 let na Inlesu v Travniku. Ob upokojitvi je doma okrepil kmetijo, ročno molzel štiri krave, žena pa je mleko nosila prodajati v zbiralnico mleka. Danes še vedno kuha, vozi avto, skrbi za ženo Lepo se imata, poročena sta že 65 let. Povedal nama je tudi, da se stari ne smejo imeti preveč radi, ker je potem ob izgubi drage osebe preveč hudo.Sledil je smeh.

Obema slavljencema smo pripravili  priložnostno darilo in šopek izdelanih rož. Želimo jima še vrsto zdravil in lepih let. 

Predsednica DU Loški Potok Marija Turk 

Janez Knavs

več fotografij


DU Loški Potok, 3. 3. 2022

Poglejte naše prispevke od 28. strani naprej


DU Semič, 18. 2. 2022

90 let Alojza Kukmana iz Ručetne vasi

V februarskih dneh je 90. rojstni dan praznoval Alojz Kukman, dolgoletni član Društva upokojencev Semič. Na njegovem domu so ga obiskali predstavniki Krajevne skupnosti Lokve, RK Semič in DU Semič. Pričakal nas je vesel in zadovoljen. Skupaj smo nazdravili in po čestitkah in prijetnem pogovoru o vsakdanjih stvareh poglobili v spomine.

Lojz se je rodil na domačiji v Ručetni vasi kot zadnji izmed šestih otrok. V šolo je hodil v Petrovo vas.

Dolga leta je služboval na železnici, od koder je s 58. leti odšel v zaslužen pokoj. Tudi po upokojitvi je ostal aktiven in delaven tudi v Gasilskem društvu. Ob njegovi okrogli obletnici, so ga prijetno presenetili vaščani, mu postavili mlaj, čestitali in se poveselili z njim. Pridružil se jim je ob zvokih harmonike in z njimi zapel domače viže ter nazdravil z rujnim vincem z domačega vinograda.

Dneve mu popestrijo vnuki in pravnuki, s katerimi se rad poheca in nasmeje. Kadar ga obiščejo, mu obraz kar zasije od sreče. Dragi Lojz, naj tvoj nasmeh, dobrota in pozitivna energija, vsem nam še dolgo bogati življenje.


(klik)

VAŠE KORONA ZGODBE V LETU 2021

VAŠE KORONA ZGODBE V LETU 2020