IZJAVA ZDUS OB MEDNARODNEM DNEVU BOJA PROTI NASILJU NAD STAREJŠIMI (15.junij)

Nasilje nad starejšimi so vladne in nevladne organizacije, društva in skupine, ki bdijo nad to obliko nasilja označile kot hudo socialno problematiko. Mednarodna mreža za preprečevanje nasilja nad starejšimi je zato imenovala 15. junij za Mednarodni dan boja proti nasilju nad starejšimi, zato praviloma na ta dan potekajo številne prireditve in programi z delavnicami na temo ozaveščanja in prepreč…evanja nasilja.
Pri nas gre, kot najpogosteje zaznavajo naši prostovoljci programa Starejši za starejše, pa tudi številne študije temu pritrjujejo, največkrat za psihično nasilje, ki mu brž sledi tudi ekonomsko. Vendar o fizičnem nasilju v družinah še vedno ne vemo dovolj. Skrivajo se žrtve in skrivajo se storilci. Gre za nekakšno sprevrženo simbiozo. Naši prostovoljci so v času epidemije Covid – 19
zaznali porast takih oblik nasilja. Več ga je bilo tam, kjer se v malem prostoru stiska nekaj generacij z nerazčiščenimi odnosi preteklih zamer. Zaznali smo nov pojav, “družinsko staromrzništvo”, saj v nekaterih družinah starejši predstavljajo breme. Za potrditev porasta ekonomskega nasilja sicer nimamo zadostnih podatkov, da bi ga potrdili, pa vendar!
Starejši ljudje o takih rečeh neradi govorijo. Obstaja pa vrsta indicev, ki kažejo na taka dogajanja, kot so denimo javna opozorila, da se ne naseda lažnim agentom, prijavljeni poskusi zavarovalniških zlorab, in vsega obsojanja vredno nasilje nad starši, oz. starimi starši. Človek težko razume, kako mnogi sami sebi lažejo. V pogovorih s prostovoljci marsikdaj rečejo, da je zdaj tega dovolj, a kaj ko si premislijo, ko jih svojci ponovno premamijo s sladkimi besedami.
Na ZDUS smo prepričani, da bi država morala usposobiti policijo, inšpekcijske in druge kontrolne službe za prepoznavo nasilja, posebej nasilja v družinskem krogu, ki je natežje zaznavno. To velja tudi za kontrolne in varnostne službe na lokalni ravni. Normativno in v praksi bi morala omogočiti takojšnjo intervencijo ob prijavi suma nasilja v družini. Zdaj se dogajajo tragedije, ker ni prišlo pravočasno do posredovanja in preprečitve dogodka. Intenzivirati bi morala odkrivanje in kaznovanje prevar ter zlorab ekonomskega značaja. Uvesti in izvajati bi morala tudi ukrepe za zaščito žrtev zlorab in povrnitev oškodovanja.
Med ljudmi ni več empatije! Postali smo otopeli, zazrti v svoje največkrat navidezne probleme, brez želje in predvsem brez volje, da bi pogledali okoli sebe in uzrli nekoga, ki bi potreboval našo pomoč. Kakršnokoli že. Tudi prijazna beseda v pozdrav zaleže. Alienacija povsod po svetu, in Slovenija ni izjema, terja hudo visok družbeni davek!

Služba za Odnose z javnostmi ZDUS
Zveza društev upokojencev Slovenije

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja