OB MEDNARODNEM DNEVU STAREJŠIH

Vir ZDUS

1. oktober je Mednarodni dan starejših. Generalna skupščina Združenih narodov je ta dan razglasila za mednarodni dan starejših in po svetu ga obeležujemo že vse od leta 1990.
1. januarja letošnjega leta je imela Slovenija 2.108.977 prebivalcev. 435.715 jih je bilo starih najmanj 65 let. Med toliko starimi jih je bilo v letu 2020 47 % z največ srednješolsko izobrazbo. Med 65–74 let starimi prebivalci pa je bilo lani kar 56 % takih, ki so že uporabljali ali uporabljajo internet. Po zadnjih statističnih podatkih pa internet uporablja več kot polovica starejših prebivalcev Slovenije!
Še večje razlike so bile med deležem vseh, in deležem starejših prebivalcev z osnovnošolsko, in tistih, z vsaj višješolsko izobrazbo, še posebno med starejšimi ženskami. Med temi je bilo na primer za 23 odstotnih točk več takih, ki so imele samo osnovno šolo, kot med vsemi prebivalkami, starimi 15 ali več let. Takih, ki so imele vsaj višješolsko izobrazbo, pa je bilo za 17 odstotnih točk manj kot med vsemi.
Pa se vrnimo k internetu. Letošnji slogan Svetovnega dne se glasi Digitalna enakopravnost za vse starosti. Med rednimi uporabniki interneta v lanskem letu, to je takimi, ki so internet uporabljali v zadnjih treh mesecih pred anketiranjem, jih je 78 % uporabljalo internet za iskanje informacij o blagu in storitvah, 74 % za branje spletnih novic in časopisov in 59 % za iskanje informacij, povezanih z zdravjem.
Letošnji slogan »Digitalna enakopravnost za vse starosti« potrjuje potrebo po dostopu in smiselni udeležbi starejših v današnjem digitalnem svetu.
Četrta industrijska revolucija, za katero so značilne hitre digitalne inovacije in eksponentna rast, je spremenila vse sektorje družbe, vključno s tem, kako živimo, delamo in smo med seboj povezani. Tehnološki napredek daje veliko upanje za pospešitev napredka pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Kljub temu je polovica svetovnega prebivalstva brez internetne povezave, pri čemer je največja razlika med najrazvitejšimi državami (87%) in najmanj razvitimi (19%) To so dejstva in številke ITU (International Telecomunication Union).
Nedavna poročila ITU kažejo, da starejše ženske v večji meri doživljajo digitalno neenakost kot druge družbene skupine; bodisi nimajo dostopa do tehnologij, bodisi pogosto v celoti ne izkoriščajo priložnosti, ki jih ponuja tehnološki napredek.
Medtem ko potekajo prizadevanja za globalno povezovanje družbe, so se pojavila nova tveganja. Zlasti kibernetski kriminal in dezinformacije! Ta dva pojava ogrožajo človekove pravice, zasebnost in varnost predvsem starejših. Hiter sprejem digitalne tehnologije je prehitel politiko in upravljanje na nacionalni, regionalni in svetovni ravni. Načrt generalnega sekretarja OZN poskuša rešiti te izzive s priporočilom konkretnih ukrepov za izkoriščanje najboljših tehnologij in zmanjševanje njihovih tveganj.
O tem bomo v prihodnjih mesecih na ZDUS še veliko govorili, tudi naša pristojna komisija, spremljali pa bomo seveda tudi trende v svetu za preprečevanje in zaščito najranljivejših skupin uporabnikov interneta.
Iskrene čestitke ob 1. oktobru, Mednarodnem dnevu starejših vsem našim članom.
Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja