ROKODELSKA RAZSTAVA – 22. 2. 2020

V soboto, dne 22. 2. 2020, je v Črnomlju v avli Kulturnega doma oziroma v Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj, potekala 3. rokodelska razstava PZDU Dolenjske in Bele Krajine. Gostitelj razstave je bil DU Črnomelj in njihov predsednik Štefan Misja z veliko podporo občine Črnomelj saj je bila razstava v sklopu občinskega praznika.

Poleg DU Črnomelj so na razstavi sodelovali še rokodelci in rokodelke iz DU Dolenjske Toplice, DU Dvor, DU Kočevje, DU Loški Potok, DU Mokronog – Trebelno, DU Novo mesto, DU Podgorje – Stopiče, DU Prečna, DU Trebnje, DU Veliki Gaber in DU Vinica. Otvoritev in uvodno predstavitev je vodil predsednik DU Črnomelj Štefan Misja, prisoten je bil še podžupan občine Črnomelj Dubravko Čengija, ki je uradno odprt razstavo, predsednik PZDU Dolenjske in Bele Krajine Dušan Kraševec in Branko Suhadolnik, vodja Komisije za tehnično kulturo pri ZDUS-u. V kulturnem programu je nastopal Mešani pevski zbor DU Črnomelj ter učenki osnovne šole, ki so popestrile program z recitacijami. Spregovorila je tudi naša predsednica Marija Turk, ki je tako na ravni PZDU-ja kot ZDUS-a članica Komisije za kulturo in tehnično kulturo. Naša predsednica se je zahvalila za vso organizacijo in izvedbo te razstave podpžupanu občine in predsedniku DU Črnomelj s šopkom lesenih rož, ki smo jih izdelale članice DU Loški Potok. Razstava je bila polna zanimivih rokodelskih izdelkov. Za vsakega je bilo nekaj – od košaric, rož iz papirja, prtičkov, voščilnic do nakita, panjskih končnic,… . Res je – skoraj vsa društva imamo odlične ljubiteljske mojstre in prav je, da izdelke prikažemo tudi širši javnosti in pokažemo kaj vse znamo narediti z našimi rokami in kako spretni smo. In nenazadnje lepo je, da se srečamo delfinci in delfinke.

Fotografije in besedilo: Tanja Lavrič, tajnica DU Loški Potok

ROKODELSKA RAZSTAVA

Na pustno soboto, 22.2.2020, smo se zbrali rokodelci iz društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine v Črnomlju in pripravili razstavo svojih izdelkov. To je že 3. rokodelska razstava v naši PZDU. Tokrat je bilo DU Črnomelj gostitelj s pomočjo občine Črnomelj, saj se je dogodek odvijal v času, ko občina praznuje. Razstavo so pripravili skupaj s PZDU Dolenjske in Bele krajine. Razstavljala so društva upokojencev iz Črnomlja, Dolenjskih Toplic, Kočevja, Loškega potoka, Mirne peči, Mokronog- Trebelnega, Novega  mesta, Podgorja –Stopič, Prečne, Trebnjega, Velikega Gabra in Vinice.

Razstava je bila  v avli Kulturnega doma v Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj. V kratkem kulturnem programu je sodeloval pevski zbor DU Črnomelj, ki je zapel tri pesmi. Program sta popestrili  dve učenki OŠ Črnomelj s svojima recitacijama. Kulturni program je povezoval Štefan Misja .  Razstavo je odprl podžupan občine Črnomelj Dubravko Čengija. Nekaj pozdravnih in spodbudnih besed za nadaljnje delo so povedali  predsednik PZDU  Dolenjske in Bele krajine Dušan Kraševec, Branko Suhadolnik, vodja komisije za tehnično kulturo pri ZDUS in  Marija Turk, predsednica DU Loški potok. Branko Suhadolnik in Marija Turk sta nas pozvala naj se udeležimo decembra meseca Rokodelskih delavnic v hotelu Delfin v Izoli. Razstava je bila zelo bogata, razstavljeni izdelki pa  prelepi. Vsako DU je imelo svoj prostor za predstavitev izdelkov. Ogledali smo si pletarske izdelke, izdelke iz ličkanja,  panjske končnice, lesene pladnje, rožice iz das mase, najlona, krep papirja, kvačkane in iz leskovega furnirja. Prtički so bili kvačkani in vezeni. Razstavljene so bile različne voščilnice in še in še…… Predstavnice iz Novega mesta, Loškega potoka, in Kočevja so nas razveselile, ker so si nadele pustna pokrivala.

Ustvarjalke DU Dolenjske Toplice smo rade sodelovale na razstavi. Predstavile bi še več izdelkov, pa  smo imele premalo prostora. Ta  razstava je že naša druga kolektivna  razstava zunaj naše občine. Sodelovale smo na Srečanju partnerjev, izvajalcev, prostovoljcev in udeležencev Projekta VGC SKUPAJ in tokrat pod okriljem PZDU Dolenjske in Bele krajine. Pripravile smo 5 internih razstav (občni zbori,dnevi starejših) in  eno samostojno na občinski ravni.

Milica Lukšič, DU Dolenjske Toplice

 

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

1 misel o “ROKODELSKA RAZSTAVA – 22. 2. 2020”

 1. posredujem

  Branko Suhadolnik ponedeljek, 24. 2. 2020 sporoča

  Rokodelska razstava DPZDU v Črnomlju

  Prejmite moje iskrene čestitke za odlično organizacijo in izvedbo rokodelske razstave vaše PZDU v Črnomlju. V razgovoru z udeleženci sem dobili potrditev, da so podobne razstave velika spodbuda za njihovo delo v rokodelskih sekcijah. Vidimo se na naslednji vaši razstavi v letu 2021.

  Lep pozdrav

  Branko Suhadolnik
  Breg 9, 4274 Žirovnica
  +386 (0)41 665 719
  branko.suhadolnik@telemach.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja