PROGRAM STAREJŠI ZA STAREJŠE DOLENJSKA IN BELA KRAJINA

PROGRAM STAREJŠI ZA STAREJŠE  DOLENJSKA IN BELA KRAJINA V LETU 2021

Valovi epidemije se tudi v letu 2021 krojili prostovoljske aktivnosti, pogojev za normalno delovanje prostovoljcev ni bilo. So pa izkoristili čas, ko so bili obiski in nudenje pomoči možni. Ob upoštevanju navodil, v skrbi za starejše vključene in zase, so sledili svoji prostovoljski duši in po najboljših močeh lajšali stiske. Zamujene obiske so opravili takoj, ko je bilo mogoče. V največji možni meri so se posluževali telefonskih pogovorov s starejšimi in jim na ta način vsaj malo nadomestili obiske. Tega so bili predvsem veseli tisti, ki živijo sami.

V pokrajini je v program vključenih 15 društev upokojencev. V letu 2021 je aktivno delovalo 13 društev.  Na terenu je delovalo 250 prostovoljcev, ki so opravili 6.110 obiskov. Od tega je bilo 321 prvih obiskov na katerih se občana seznani z namenom programa in izpolnjuje anketa o pristopu v program. Pri 4.188 vključenih je bilo opravljenih 5.789 ponovnih obiskov. V program je bilo vključenih 68% ciljne skupine  (starejši nad 69 let). Pomembno pri vsem je, da je bilo različnih oblik pomoči nudeno 768 osebam. Sama društva upokojencev so izvedla 1.982 različnih pomoči ( druženje, sprehodi, prevozi, pomoč pri hišnih opravilih, branje, dostava iz trgovine, dostava humanitarnih paketov, pomoč pri osnovnih osebnih opravilih.  Ugotovljena potreba po pomoči je bila v cca 54 primerih posredovana institucijam: Center za socialno delo, Rdeči križ, Karitas, patronaža, občina. Podatki in opažanja prostovoljcev na terenu ne kažejo izboljšanja na žalost je čedalje več takih, ki pomoči rabijo.

Rezultati o obiskih, nudenih pomočeh, kažejo, da koordinatorji  in prostovoljci dobro delajo. V tako rekoč vseh okoljih pa se srečujejo z pridobivanjem prostovoljcev. Na tem področju je najpomembnejša podpora programu v društvih, da koordinatorji skupaj s predsedniki naredijo program prepoznaven, da delo v projektu čim bolje teče in da starejši na terenu čutijo njegov obstoj.                                   

Pokrajinska koordinatorka za Dolenjsko in Belo krajino Razina Kum


Obiski in opažanja do konca septembra 2021

Valovi epidemije se tudi letos niso poslovili kljub cepivu, pogojev za normalno delovanje prostovoljcev ni bilo. So pa izkoristili čas, ko so bili obiski in nudenje pomoči možni.

230 prostovoljcev je obiske so opravilo takoj, ko je bilo mogoče. Opravili  so 5.116 obiskov pri 4007 vključenih. To je nekoliko manj kot v preteklem primerjalnem obdobju, predvsem je to posledica omejitve stikov in strahu pred okužbo z virusom covid 19.

Nudeno je bilo 1397 pomoči, od tega večina v okviru društva upokojencev. Oblike pomoči so bile predvsem druženje, dostava iz trgovine. V času omejitve stikov pa so se opravljali telefonski pogovori.

Pokrajinska koordinatorka za Dolenjsko in Belo krajino Rozina Kum.

STAREJŠI ZA STAREJŠE – PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE


Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja