V spomin Jožetu Kozini (1943 – 2020)

V  hladnem in meglenem jutru se je  v nedeljo, 6.12.2020  v 77 letu  poslovil Jože  Kozina iz Bračičeve 17 v Kočevju.  S trdno voljo se je upiral bolezni, ki pa je na koncu zmagala.  Do zadnjega, dokler je imel še moči v sebi, je opravljal funkcijo predsednika Društva upokojencev Kočevje.

Jože Kozina se je rodil leta 1943 v kmečki družini s štirimi otroki. Šolal se je v Ribnici in v Kočevju, si pridobil kovino strugarski poklic in se zaposlil v podjetju »Itas« Kočevje.  Leta 1964 si je z ženo Marijo  ustvaril družino – rodila sta se jima sin Robert in hči Mojca.

Njegova življenjska pot je bila v celoti posvečena družini,  delu in športu.  Že  v osnovni šoli v Ribnici in kasneje v Kočevju je bil igralec rokometnega in hkrati nogometnega kluba,  v letih od 1961 do 1986 je kot igralec nastopal za Kegljaški klub Kočevje.  V tem klubu je deloval  tudi kot tehnični vodja 31 let, bil trener mladincev, članov in članic 34 let in kot predsednik kluba vrsto let. V občini Kočevje je več kot 40 let deloval in pomembno prispeval k razvoju športa v panogah kot so rokomet,  kegljanje in balinanje. Deloval je tudi kot sodnik rokometa, kegljaški sodnik I. kategorije, sodnik balinanja, trener kegljanja I. kategorije, bil je mentor balinanja.  Nudil je strokovno in organizacijsko pomoč drugim klubom in društvom, ter drugim organizacijam  v občini Kočevje pri organizaciji tekmovanj v republiškem, regionalnem in občinskem merilu. Uspešno je deloval v organih OKS – ZŠZ olimpijskega komiteja Slovenije,  Zvezi društev upokojencev Slovenije, Športni zvezi Kočevje, PZDU Dolenjske in B. Krajine  in še v raznih drugih športnih društvih in organizacijah.  Za svoje prizadevno in uspešno delo je prejel številna priznanja, kot so: bronasta in srebrna Bloudkova značka,  veliko plaketo od Športne zveze Kočevje  za več kot 30 letno delo v športu, od DU Kočevje veliko plaketo za uspešno več letno delo, zlati kegelj od Kegljaške zveze Slovenije,  plaketo za uspešno delo v športu od Občine Kočevje, plaketo za več kot 40 letno amatersko delo v športu od Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Pomemben del njegovega življenja je posvetil rekreativnemu športu v Društvu upokojencev Kočevje in to vse od leta 2002 do njegove smrti.  Pod njegovim vodstvom  se je povečalo število  sodelujočih, ki so na tekmovanjih Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele Krajine,  na državnih prvenstvih in tekmovanjih v občinskem merilu dosegali odlične rezultate.   Za njegovo prizadevno in uspešno delo je Društvo upokojencev Kočevje   leta 2016  podalo pobudo za podelitev VERDERBERJEVE NAGRADE ZA DOSEŽKE NA PODROČJU ŠPORTA v Občini Kočevje skozi daljše časovno obdobje. Podeljena  mu je bila  na praznik Občine Kočevje. 

Na Društvu upokojencev Kočevje je Jože Kozina  od leta 2002 do svoje smrti dosegel izjemne rezultate – na področju športa in dobrega sodelovanja v organih društva, od leta 2017 pa kot predsednik društva tudi na gospodarskem področju. Za sabo je pustil sled, ki bo zapisana v zgodovino društva.  S hvaležnostjo  bomo ohranjali spomin nanj kot na prijetnega sodelavca, dobrega prijatelja in prizadevnega člana društva.

DU Kočevje

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja