27. SREČANJE LITERATOV PZDU DOLENJSKE IN BELE KRAJINE

PZDU Dolenjske in Bele krajine je v sodelovanju DU Črnomelj in občino Črnomelj organizirala 27. srečanje literatov upokojencev Pokrajinske zveze Dolenjske in Bele krajine v dvorani ZIK-a v Črnomlju. Srečanje literatov se je odvijalo 22. marca na svetovni dan poezije, ki ga je  21. marca 1999 razglasil   UNESCO z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu.  

Najprej je vse prisotne pozdravil predsednik  DU Črnomelj Štefan Misja, za njim pa še podžupan občine Črnomelj Jaka Birkelbah.

Uvod v literarni večer je popestril  mešani pevski zbor DU Črnomelj pod vodstvom zborovodkinje Ani Jankovič Šober.

Na 27. srečanju literatov PZDU Dolenjske in Bele krajine je sodelovalo 24 literatov iz desetih društev naše pokrajinske zveze. Vsak literat se je predstavil z dvema poezijama ali eno prozo. Posamezne interpretacije so bile izvedene doživeto, kakovostno, na določenih momentih tudi čustveno. Največ pozornosti sta požela starosta literatov upokojencev Marija Tomažin, iz DU Dolenjske Toplice in Stane Cerar iz DU Novo mesto, ki se bližata devetdesetim  sta še vedno glede na leta čila in bistrega duha, in sta  svoje stvaritve povedala na pamet.

Na literarnem večeru so upokojenci izlili na papir svoja nepozabna doživetja ali nekaj, kar jih je posebej navdihnilo. Na 27. srečanju literatov upokojencev se je znova pokazala zagnanost literarnega ustvarjanja in njihova želja po ustvarjanju, saj ta ne pojenja ampak še raste in se nadgrajuje, kar se odraža v vseh boljših ustvarjenih delih in to si želimo tudi v bodoče.

27. srečanje literatov je povezoval in vodil predsednik komisije za kulturo pri PZDU Dolenjske in Bele krajine Karol Zagorc. Njegovo vodenje pa so pohvalili udeleženci literarnega večera.

DU Črnomelj in njen predsednik  so se potrudili in lepo organizirali srečanje literatov, za kar jim gre vsa zahvala. Po končanem programu smo se ob prigrizku in pijači podružili  in se razšli z mislijo in željo, da se vidimo na naslednjem srečanju literatov upokojencev PZDU Dolenjske in Bele krajine.

Karol Zagorc

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja