SLIKARJI  UPOKOJENCI DOLENJSKE IN BELE KRAJINE MIRNA PEČ 2023

Pokrajinska zveza DU za Dolenjsko in Belo krajino ter njena komisija za kulturo je že tretje leto zapored objavila razpis za slikarski  extempore upokojencev  članov društev Dolenjske in Bele krajine z namenom, da spodbudi tovrstno ustvarjalnost  med svojim članstvom.

Organizacijo extempora je že tretjič prevzelo DU Mirna Peč, ki ji predseduje Majda  Zagorc, v tesnem sodelovanju  s tamkajšnjo občino, ki  je  podprla likovno ustvarjanje. Ker je občina imela svoj občinski praznik, extempore pa je bil posvečen  praznovanju občinskega  praznika. Letošnja tematika upodabljanja je bila posvečena 95 letnici rojstva pesnika in mirnopeškega rojaka Toneta Pavčka. Same upodobitve so se nanašale na življenje Toneta Pavčka in vse kar je povezano z njegovimi deli.  Na jutranjem zboru pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka sta prisotne pozdravila mirnopeški župan Andrej Kastelic, predsednica DU Mirna Peč Majda Zagorc in predsednik za kulturo pri PZDU za Dolenjsko in Belo krajino Karol Zagorc, ki je  skrbel, da je vse brezhibno delovalo pri organizaciji  celodnevnega slikarskega srečanja.

Na zbirnem mestu pred  Muzejem  Lojzeta  Slaka in Toneta Pavčka  v Mirni Peči se je letos zbralo  rekordnih 30 ljubiteljskih slikark in slikarjev upokojencev iz Dolenjske in Bele krajine.Za razliko od prejšnjih dveh let so slikarji upodabljali v odličnem ambientu pod Novljanovim kozolcem v centru Mirne Peči.  Ob zaključku dneva so likovna dela razstavili v prostorih nekdanjega kegljišča Novljan, v katerem je udeležence 3.slikarskega extempora v lepem govoru nagovorila predsednica PZDU Dolenjske in Bele krajine Cirila Zajc Surina in župan občine Mirna Peč Andrej Kastelic. Na tem razstavnem prostoru se je bilo moč slikarska dela ogledati do 15. julija. Uradna otvoritev  z bogatim kulturnim  programom pa bo v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka  29. septembra2023. Otvoritev  razstave bo posvečena 95. letnici rojstva Toneta Pavčka in bo na ogled obiskovalcem muzeja predvidoma do konca leta. Tu naj še omenimo, da so organizatorji poskrbeli za malico in pijačo ter vse povabili tudi na popoldansko kosilo. Strokovna ocena slikarskih stvaritev bo podana na uradni otvoritvi 29. septembra, kjer bodo slikarji prejeli zahvale, pohvale in knjižne nagrade.

Karol Zagorc

 

 


več fotografij
Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja