LETNO SREČANJE ROKODELCEV 2021 V KOČEVJU

Letno srečanje rokodelcev ZDUS Slovenije 2021, ki ga je razpisala komisija za Tehnično kulturo pri ZDUS pod vodstvom predsednika komisije Branka Suhadolnika. Organizirala ga je  komisija pri ZDUS in DU Kočevje. Srečanja se je udeležilo 56 mojstrov, mojstric in vodij iz posameznih društev, iz 25 DU in 10 PZDU. Začetek srečanj je bil 2015, srečali smo se v Gornjem gradu, nato Puconcih, Gorišnici, Višnji Gori in Radljah ob Dravi. 

V programu so v nagovoru sodelovali: Barbka Bižal-Kolar predsednica DU Kočevje, ki je predstavila zgodovino in aktivnosti DU Kočevje. Janez Sušnik predsednik ZDUS, ki je poudaril pomen rokodelstva v ZDUS, Milica Korošec podpredsednica PZDU Dolenjske in Bele Krajine, ki je opisala rokodelske aktivnosti na Dolenjskem in Beli Krajini in Branko Suhadolnik predsednik komisije za Tehnično kulturo ZDUS, ki je prikazal vse letošnje aktivnosti na področju rokodelstva ZDUS. Med udeleženci je bila tudi podpredsednica ZDUS Vera Pečnik.

V pestrem kulturnem programu je nastopila društvena pevska skupina Mavrica, ki je ob spremljavi harmonikarja Gregorja Kuzme zapela Slovenske ljudske pesmi. Dramska skupina Kofetarice je zaigrala upokojenski skeč, ki je privabila vsem nasmeh na obraz. Plesna skupina Zimzelenke pa je zaplesala z dežniki Ples v Dežju. Vodja rokodelskega krožka Tatjana Novak je opisala rokodelsko dejavnost v DU, predstavila razstavo, ki so jo pripravile tukajšnje rokodelke DU.

Da pa v tej vročini nismo bili ne žejni ne lačni in je bilo na mizah dovolj hrane in hladne pijače je poskrbela društvena skupina 34 članov za postrežbo. Po končanem kulturnem programu smo si ogledali po ekipah razstavo ročnih del, ki je bila zelo skrbno in lepo pripravljena v društvenih prostorih z izdelki, ki so jih izdelali v času korone.

Vsa skupina se je odpravila na ogled mestnega jedra pod vodstvom vodiča Mihajla Petroviča. Ogledali smo si cerkev Sv. Jerneja in središče mesta, ter slišali kar nekaj zgodb iz zgodovine posameznih zgradb. Srečanje smo nadaljevali s kosilom in druženjem v gostišču Tušek- Jezero ob Rudniškem jezeru. 

Veselja in klepeta kar ni bilo konca, saj po  Kovid zaporah nam je le uspelo se zopet srečati, to nam je dalo energije in veselja za nadaljnje ustvarjanje.

Hvala DU Kočevje in Brankotu Suhadolniku za super odlično izpeljano srečanje in čudovit dan.  Udeleženci so ocenili, da je srečanje uspelo in naslednje leto se vidimo zopet v drugi PZDU.  Vam rokodelkam in rokodelcem pa želim lepe, zdrave in ustvarjajoče dni do decembra, ko se zopet srečamo v Delfinu v upanju, da nas tokrat nič ne ustavi.

Besedilo in foto: Marija Golob


Tudi letos smo skupaj Društvo upokojencev Kočevje in Komisija za tehnično kulturo ZDUS organizirali tradicionalno že šesto letno srečanje rokodelcev, ki je bilo 17. junija 2021 v Kočevju. Začetek srečanj je bilo leto 2015, ko smo se srečali v Gornjem Gradu, nato pa smo nadaljevali v  Puconcih, Gorišnici, Višnji Gori in Radljah ob Dravi.

Zbrali smo se v DU Kočevje, kjer so gostitelji pripravili ustrezni zunanji pokriti prostor na katerem se je zbralo 56 udeležencev iz 25 DU iz 10 PZDUS.

V programu so v nagovorih sodelovali: Barbka Bižal Kolar – predsednica DU Kočevje, ki je predstavila zgodovino in aktivnosti  svojega DU, Janez Sušnik – predsednik ZDUS, ki je poudaril pomen rokodelstva v ZDUS, Milica Korošec – podpredsednica PZDU Dolenjske in Bele Krajine, ki opisala rokodelske aktivnosti na Dolenjskem, Branko Suhadolnik – predsednik KTK ZDUS, ki je prikazal vse letošnje aktivnosti na področju rokodelstva v ZDUS.

V nadaljevanju so gostitelji izvedli zanimiv kulturni program: Pevska skupina Mavrica, je pod spremljavo harmonikarja Gregorja Kuzme zapela ljudske slovenske pesmi, dramska skupina Kofetarice je zaigrala zelo aktualni upokojenski skeč, plesna skupina Zimzelenke pa je zaplesala ples v dežju.

Skupaj je iz DU Kočevja sodelovalo v kulturnem programu in pripravi srečanja 34 članov DU.

Tatjana Novak, vodja rokodelskega krožka je opisala rokodelsko aktivnost v DU, predstavila rokodelsko razstavo, ki so jo pripravile njihove rokodelke in povabila vse udeležence, da si jo ogledajo v prostorih DU. Razstava je bila zelo zanimiva in izvirna in na njej je 8 rokodelk predstavilo izdelke, ki so jih naredile v času epidemije.

Po obisku razstave so si udeleženci ogledali središče Kočevja in cerkev sv. Jerneja. Vodič Mihajlo Petrovič je zanimivo predstavil zgodovino in zgodbe posameznih zgradb v Kočevju.

Srečanje smo nadaljevali s kosilom in druženjem v gostišču Jezero ob Rudniškem jezeru.

Udeleženci so ocenili, da je srečanje zelo uspelo in naslednje leto se vidimo spet v drugi PZDU.

Predsednik  KTK                                                                             

 Branko Suhadolnik                                                                                


V četrtek 17. junija 2021 je naše društvo v sodelovanju s komisijo za tehnično kulturo ZDUS organiziralo tradicionalno srečanje rokodelcev DU Slovenije. Prireditev smo organizirali v sklopu prireditev ob 70- letnici delovanja Društva upokojencev Kočevje in hkrati počastitvi delu članic krožka ročnih del.
Srečanja so se udeležili predstavniki 24 Društev upokojencev iz različnih krajev po Sloveniji, mnogi med njimi so bili celo prvič v našem lepem mestu. S pozdravnim nagovorom je srečanje otvorila predsednica DU Kočevje Barbka BIžal Kolar, o pomenu takih srečanj pa so v nadaljevanju spregovorili: predsednik ZDUS Janez Sušnik, podpredsednica PZDU Dolenjske in Bele Krajine Milica Korošec in predsednik za TKT ZDUS Branko Suhadolnik.
V kulturnem programu so zapele Ljudske pevke Mavrica z Leonom Behinom in harmonikarjem Gregorjem Kuzmo, za smeh je gledališka skupina Kofetarice poskrbela z ” Vročo linijo”, ” Ples v dežju” plesne skupine Zimzelenke pa je osvežil vroč poletni dan.
Prisotne je nagovorila tudi podpredsednica DU Kočevje in mentorica rokodelk Tatjana Novak, ki je prisotne povabila na ogled razstave ročnih del v prostore društva, kjer so bili razstavljeni izdelki narejeni doma v času korone, saj ustvarjalni prsti rokodelk tudi v tem času niso mirovali.
Goste je vodnik Mihael Petrovič nato popeljal na ogled mesta, druženje pa se je zaključilo s kosilom v Gostišču Jezero.
Kot predsednica društva bi se na koncu rada zahvalila vsem, ki so s svojim požrtvovalnim delom pripomogli k uspešni izvedbi srečanja ( Tatjani, Mariji, Silvi, Štefanu in Ivanu ), vsem nastopajočim in skupini za postrežbo, ki je za vse pripravila pogostitev.
S tako ekipo je lepo sodelovati in nobena ovira ni pretežka . HVALA
 
predsednica društva Barbka Bižal-Kolar

V četrtek, dne 17. Junija je v Kočevju potekalo Letno srečanje rokodelcev. Srečanje je skupaj s Komisijo za tehnično kulturo ZDUS organiziralo Društvo upokojencev Kočevje.
Srečanje je potekalo na odprtem prostoru pred zgradbo. Člani DU Kočevje so nas pričakali z aperitivom in nas res prijazno sprejeli. Srečanje se je udeležilo 59 vodij rokodelskih skupin, ki so v društvih zadolženi za rokodelstvo. Z našega društva smo se srečanja udeležile poleg predsednice Marije Turk, ki je tudi vodja rokodelcev na PZDU Dolenjske in Bele krajine, še Marija Slavec in moja malenkost.
Najprej nas je nagovorila predsednica DU Kočevje Barbka Bižal Kolar, nato je na oder povabila še predsednika ZDUS Janeza Sušnika, vodja Komisije za tehnično kulturo ZDUS Branka Suhadolnika ter podpredsednico PZDU Dolenjske in Bele Krajine Milico Korošec. Srečanja se je udeležila tudi podpredsednica ZDUS Vera Pečnik.
Gostitelji so poskrbeli za pester kulturni program. Nastopal je njihov pevski zbor, plesna skupina Zimzelenke, ter gledališka skupina Kofetarce. V DU Kočevje imajo že vrsto let Skupino za postrežbo, ki so skrbeli, da je bilo na mizi vedno dovolj hladne pijače, ter jedače.
Nato je sledil ogled razstave ročnih del, ter ogled mestnega jedra Kočevja. Po ogledu smo pojedli dobro kosilo na Kočevskem jezeru v gostilni Tušek.
Hvala gostiteljem, ter Branku Suhadolniku za odlično izpeljano srečanje.
 
Zapisala in foto: Tanja Lavrič, tajnica društva Loški Potok

poglej VIDEO

Facebook DU Loški Potok

Fotografije Anica Jesih

Fotografije Marija Golob

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja