RAZSTAVA ROČNIH DEL ČLANOV PZDU V RIBNIŠKEM ROKODELSKEM CENTRU

Na letošnji razpis Komisije za tehnično kulturo, za organizacijo in izvedbo rokodelske razstave PZDU Dolenjske in Bele krajine se je prijavilo društvo upokojencev Ribnica, ki ga vodi Jože Debelak. Razstava je bila organizirana 22. 10. 2021 v ribniškem Rokodelskem centru, v drugem nadstropju – velika sejna dvorana.

V naši pokrajinski zvezi imamo 36 društev upokojencev. Od tega imamo vpisanih 18 društev v rokodelsko sekcijo oz. imajo organizirane delavnice ročnih del. V nekaterih društvih rokodelci ustvarjajo posamezno in nekateri imajo tudi certifikat za svoje izdelke. Vsem društvom naše pokrajine smo poslali vabila za sodelovanje na razstavi. Na vabilo se je prijavilo 14 društev, od tega je žal eno društvo dan prej odpovedalo udeležbo zaradi bolezni. Tako se je v petek 22. 10. 2021 v Rokodelskem centru zbralo 13 društev, ki so razstavljali svoje unikatne izdelke. To so bila društva: Ribnica, Novo mesto, Žužemberk, Prečna, Kostel, Mokronog-Trebelno, Kočevje, Straža, Črnomelj, Semič, Sodražica, Uršna sela in Loški Potok. Po videnju razstave smo lahko nadvse zadovoljni, saj upokojenci s svojim znanjem in delom skrbimo, da marsikatera stara obrt v naših krajih še ne bo izumrla, saj se znanje prenaša na mlajše rodove. Na razstavi je svoje izdelke razstavljalo 73 upokojencev rokodelcev. Razstave pa se jih je udeležilo 33.

Razstava je bila v sklopu občinskega praznika Občine Ribnica in praznovanju 75. letnice društva upokojencev Ribnica. Občina je bila tudi sponzor prireditve. 

Otvoritev razstave je povezoval Medard Pucelj – žlahtni Ribničan. Vse razstavljavce in navzoče goste je najprej pozdravil gostitelj Jože Debeljak – DU Ribnica. Zbrane pa so nagovorili tudi župan občine Ribnica Samo Pogorelc, predsednik ZDUS Janez Sušnik, predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine Dušan Kraševec in predsednik KTK ZDUS Branko Suhadolnik, ki je vse rokodelce pohvalil za čudovite izdelke in bil navdušen nad lepo razstavo in številom razstavljavcev. Pod njegovim vodstvom se je rokodelstvo v vseh pokrajinah močno utrdilo in razširilo. Prireditev se je udeležila tudi v. d. Rokodelskega centra Tina Peček. Predsednik PZDU Dušan Kraševec je otvoril razstavo in povabil goste in obiskovalce, da si jo ogledajo. Za kulturni program je poskrbel kvartet Zvon. Domačinke Podeželske žene Ribnica so poskrbele za pogostitev. V pritličju smo si lahko obiskovalci ogledali delo pletarja in lončarke. Pred vhodom je bila razstavljena Ribniška suha roba in izdelki iz gline. Po dvorišču Rokodelskega centra se je sprehodil tudi krošnjar Ribn’čan, ki je po celem svetu znan.

Lepo smo se imeli, se po družili, izmenjali mnenja, izkušnje in si zaželeli kmalu na snidenje.

Marija Turk-KTK pri PZDU Dolenske in Bele krajine  

Facebook

Branko Suhadolnik

DU Loški Potok

Vera Nose

Marjana Kulovec

DU Uršna sela

Marija Golob

__________________________________

PRISPEVEK TELEVIZIJA RKANAL

PRISPEVEK NA LOKALNO.SI

___________________________________

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

5 misli o “RAZSTAVA ROČNIH DEL ČLANOV PZDU V RIBNIŠKEM ROKODELSKEM CENTRU”

 1. Vse prav in lepo. Hvala za obisk v našem rokodelskem centru vsem sodelujočim . Moram reči, da so bili zame razstavljeni artikli pozitivno presenečenje, saj je bilo videti v njih toliko inovativnih zamisli , da so nedvomno unikatni in brez razmisleka v ponos izvajalcem. Vidim, da se v nas upokojencih skriva velik potencial, ki se črpa iz znanj naših babic ter se oplemeniten prenaša na naše širšo populacijo in zanamce.
  Hvala vsem . Jožef >Debelak
  Demanti :
  Zgodila pa se je velika napaka v članku o rastavi ročnih del v Ribnici. Objava je bila izvedena na spletni strani PZDU Dolenjske in Bele kraine, kot v Dolenjskem listu. Decembra tega leta naše društvo upokojencev Ribnica praznuje 75 letnico delovanja in ne občina Ribnica, ki je bila naš sponzor ker smo se DU Ribnica prijavili na občinski razpis za pridobitev sponzorstva z scenarijem in programom o izvedbi Razstave ročnih del in uspeli pridobiti sredstva za izvedbo.
  Avtorja članka prosimo, da popravi napako , v obeh javnih občilih s tem, da opiše dejansko situacijo o 75 letnici Ribniškega upokojenskega društva in ne občine Ribnice, ki je starejša najmanj za eno leto.
  Pa lep pozdrav Jožef Debelak, predsednik DU Ribnica.

   1. Razstava je bila v sklopu občinskega praznika Občine Ribnica in praznovanju 75.letnice društva upokojencev Ribnica.
    Občina je bila tudi sponzor prireditve.

 2. Se pridružujem mnenju Branka Suhadolnika. Krasna razstava in spremljevalni program. Zahvala, še enkrat, vsem akterjem pri organizaciji in izvedbi.
  predsednik PZDU Dušan Kraševec

 3. E pošta sob. 23. 10. 2021 07:04

  Marija, Jože,

  Hvala lepa za odlično izvedeno rokodelsko razstavo vaše PZDU. Čudoviti izdelki, veliko razstavljavcev, veliko obiskovalcev na otvoritvi, rokodelski ambient v RC je v celoti predstavilo zelo lep rokodelski dogodek med upokojenci iz vaše pokrajine in od drgje. Imeli ste tudi največ udeleženih DU na eni od razstav PZDU po Sloveniji.
  Še enkrat iskrene čestitke.

  Lep pozdrav

  Branko Suhadolnik
  Breg 9, 4274 Žirovnica
  +386 (0)41 665 719
  branko.suhadolnik@telemach.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja