PROGRAM STAREJŠI ZA STAREJŠE PZDU DOLENJSKA IN BELA KRAJINA V LETU 2020

Leto 2020 se je poslovilo, leto, ki je bilo milo rečeno nenavadno, zaznamovano s prepovedmi, strahom, osamljenostjo … Ukazi bodite doma, nosite maske, ne obiskujte in ne družite se, so nam krojili vsak dan.
Kako so se v takih razmerah znašli prostovoljci združeni v programu starejši za starejše? Niso mirovali. Ob upoštevanju navodil, v skrbi za starejše vključene in zase, smo sledili svoji prostovoljski duši in po najboljših močeh lajšali stiske.
Dobro smo izkoristili čas, ko so bili obiski in nudenje pomoči možni. Z novimi anketami smo vključili veliko število občanov, ki so v letu 2020 izpolnili pogoje za priključitev v program. Opravili smo v prvem valu epidemije zamujene obiske takoj, ko je bilo mogoče. Drugi val je še bolj zaostril situacijo in še bolj onemogočil običajno delovanje. V največji možni meri smo se posluževali telefonskih pogovorov s starejšimi in jim na ta način vsaj malo nadomestili obiske. Tega so bili predvsem veseli tisti, ki živijo sami. Prostovoljci smo se povezovali z civilno zaščito in se vključili v druge aktivnosti kot je bilo šivanje mask, dostava hrane, izdelava voščilnic, prevozi, obdarovanje starejših pred Božičem.
V letu 2020 je aktivno v programu delovalo 13 društev z 270 prostovoljci. V program je bilo vključenih 87% ciljne skupine (starejši nad 69 let).

O delu v letu 2020 lahko rečem, da smo se prostovoljci v danih razmerah trudili, da bi olajšali čim več stisk, žal pa podatki in opažanja prostovoljcev na terenu kažejo na večanje števila ljudi, ki rabijo pomoč.

Pokrajinska koordinatorka za Dolenjsko in Belo krajino Rozina Kum

(klik) Program SzS

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja