RAZSTAVA SLIKARSKI EX-TEMPORE PZDU

OTVORITEV  RAZSTAVE  extempore  MIRNA PEČ 2022                                      

 Drugo srečanje  slikarskega extempora  Pokrajinske zveze upokojencev  Dolenjske in Bele krajine se je odvijal 17.6.2022, v Mirni  Peči ob občinskem prazniku. Ustvarjalci so motive našli predvsem v Mirni Peči. Otvoritev slikarske razstave upokojencev  PZDU  za  Dolenjsko in Belo krajino je bila v četrtek 21.7.2021 v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v počastitev  90- letnice rojstva Lojzeta Slaka. Razstava  bo na ogled obiskovalcem muzeja do 15. septembra 2022.

Zbrane so nagovorili župan občine  Mirna Peč Andrej Kastelic, predsednik  komisije za kulturo pri  PZDU  za Dolenjsko in Belo krajino in organizator slikarskega srečanja Karol Zagorc, koordinator  extempora  Brane Praznik in predsednik  PZDU  za Dolenjsko in  Belo krajino  Dušan Kraševec.

Ob  odprtju  razstave je potekal kulturni program, v katerem so nastopile ljudske pevke  Čebelice, iz Mirne Peči ter recitatorka Fanika Debeljak, iz Loškega Potoka. Program je lepo povezoval  Bogdan  Krevs.

Na slikarskem srečanju je sodelovalo  23likovnih ustvarjalcev iz Dolenjske in Bele krajine. Prvič so se srečanja udeležili ustvarjalci iz Bele krajine in Loškega Potoka. Skupaj  so ustvarili 26  upodobitev. Z udeležbo smo bili zelo zadovoljni, saj želimo, da se takšna  srečanja v bodoče še nadaljujejo.

Komisija, ki ji  je predsedoval  upokojeni   kustos  Jožef  Matijevič,  je  ocenila ustvarjena dela. Med ustvarjenimi  deli je bilo težko izbrati šest del, saj vsaka slika po svoje pripoveduje vsebino.

Posebno nagrado so prejeli: Franc Urbančič,  iz Novega mesta, ki že dolgo sodeluje na različnih extemporih in občudujemo njegovo realistično ustvarjanje. Njegova slika nosi naslov  Mirna Peč v vsem sijaju. Tudi  Marija Prah, iz Novega Mesta že dolgo in ustvarjalno sodeluje  na extemporih  in kolonijah. Izbran je bil njen »zapis« Zijala, ki je privlačen in  ustvarjen na temo razpisa. Metoda Turk, iz Šmarjeških Toplic, bivša  domačinka, je ustvarila na pretresljiv način podobo propadanja nekdanje mežnarije na Golobinjeku. Žal  je to danes postal samo zapis – slika Metodine  upodobitve. Zgradba  etnološko – zgodovinskega  pomena  pa  je propadla, ker  ni bilo »finančnih rešiteljev«.

Prve tri nagrade so prejeli: Mira  Morovič,  iz Loškega Potoka  si  je z delom, na katerem je upodobila Zijalo, tako zaradi postavitve podobe kot tudi barvne skladnosti prislužila tretje mesto.  Branka  Hauptman, iz Suhorja pri Metliki,  je upodobila s pastelnimi kredami  izvirno podobo Temenice. Slika je dodelana, kot  rečemo občudovanja vredna tako po vsebini kot  v tehniki. Prisojena  ji  je druga nagrada. Liljana  Čuček – Lili, iz Novega mesta, je prav tako  ustvarila Temenico, vendar tokrat ni veliko ali morda celo nič uporabila  slikarski čopič, temveč lopatice  ali pa je delala celo z avtoličarskimi špohtelni – lopaticami ali koščki kartona, s katerimi je nanašala barve. Njena podoba  je bila soglasno uvrščena na prvo mesto.

Seveda bi se dalo vseh ostalih slikah in avtorjih  tudi kaj povedati  ampak zato žal ni prostora. Naj  povemo, da ta extempore nima tekmovalnega značaja, je pa prav, da vemo kdo se je najbolj približal hotenjem razpisa.

Vsaka slika je zgodba zase o tem se boste prepričali, če si boste ustvarjena dela ogledali, saj je razstava odprta do 15. septembra letošnjega leta.

Karol Zagorc

Facebook Majda Zagorc

Prispevek 9:092. SLIKARSKI EX-TEMPORE PZDU V MIRNI PEČI

Pokrajinska zveza DU za Dolenjsko in Belo Krajine, ter njena komisija za kulturo, je že drugo leto zapored objavila razpis za slikarski ex-tempore upokojencev, članov društev PZDU Dolenjske in Bele krajine, z namenom, da spodbudi tovrstno ustvarjalnost med svojim članstvom.

Organizacijo ex-tempora je tudi tokrat, prevzelo DU Mirna Peč, ki ji predseduje Majda Zagorc, v tesnem sodelovanju s tamkajšnjo Občino, ki je že drugič podprla likovno ustvarjanje. Ker je občina Mirna Peč imela svoj občinski praznik, ex-tempore pa je bil posvečen praznovanju občinskega praznika in prav zato so bile teme upodobitev kulturnih, zgodovinskih, etnološke in krajinske znamenitosti Mirne Peči. Na uvodnem srečanju sta prisotne pozdravila mirnopeški župan Andrej Kastelic in Karol Zagorc, predsednik komisije za kulturo PZDU, ki je tudi skrbel, da je vse brezhibno delovalo pri organizaciji celodnevnega slikarskega srečanja. 

Pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mimi Peci se je tako zbralo 23 slikark in slikarjev, ki so med celodnevnim ustvarjanjem naslikali 25 likovnih del, pretežno akril na platno. Med ustvarjenimi deli pa je tudi pastel, zal pa letos ni bilo akvarelov. Ob zaključku dneva so likovna dela razstavili v prostorih nekdanjega kegljišča Novljan, ki so bili na ogled do konca junija. Uradna otvoritev razstave z kulturnim programom pa bo muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka 21. julija. Otvoritev razstave bo posvečena 90. letnici rojstva Lojzeta Slaka in bo na ogled obiskovalcem muzeja do 20. septembra. Tu naj se omenimo, da so organizatorji poskrbeli tudi za malice in pijačo, ter vse povabil tudi na popoldansko kosilo.

Udeležba je bila zelo pestra, saj so bili slikarke in slikarji, člani društev iz vse Dolenjske in Sele Krajine. Žirija, ki jo je določil organizator, je ocenila slike in izmed vseh del izbrala šest slik, katera bodo nagrajena. Ustvarjalci nagrajenih upodobitev bodo prejeli simbolične nagrade, ki bodo podeljena na uradni otvoritvi razstave 21. julija.

Karol Zagorc


LIKOVNI EXTEMPORE UPOKOJENCEV:
V Mirni Peči so v petek, 17. junija 2022 ustvarjali likovna dela – že drugič zapored -upokojenci PZDU Dolenjske in Bele krajine. Umetniško ustvarjanje tudi letos sovpada z občinskim praznikom Občine Mirna Peč. Upodabljali so tematiko, ki je značilna z to občino, čeravno jih organizatorji niso ukalupljali in so umetniki lahko slikali po svojem hotenju. Naslikali so 26 platen, ki so jih razstavili v bivšem kegljišču gostilne Novljan Mirna Peč, v naslednjem mesecu pa bo razstava še v Muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka.
Kot organizator je vodil druženje Karol Zagorc, PZDU, ob izjemni podpori občine Mirna Peč in njihovega župana Andreja Kastelica.

Brane Praznik

Udeleženci slikarskega extempora PZDU v Mirni Peči.

Fotografije Brane Praznik

Všečkaj in sledi
error
fb-share-icon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja